Rakkaudesta kantamiseen

Rakkaudesta kantamiseen

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Wompat-kantorepun synty

Marraskuun alussa kävin haastattelemassa Liinalapsi Oy:n perustajaa, Niina Hallikaista, mukavan teehetken äärellä. Tässä haastattelun toisessa osassa kuullaan, kuinka Wompat-kantoreppumalli sai alkunsa.




   Oli vuosi 2009. Sinä vuonna syntyi Niinan tytär. Niinalla oli kova halu saada oma kantoreppumalli, ja alkoi suunnittelutyö sen luomiseksi. Niina oli kokeillut useampaa kantoreppumerkkiä, joita oli silloin tarjolla.

YSV-foorumilla oli Wompatti-niminen käyttäjä, joka teki Niinalle kantorepun mallikappaleen mittojen mukaan. Niina suurensi lastentakista hupun, ja loi itse omat kaavat unihuppua varten.             - Mallikappaleen tekijän oli tarkoitus alkaa ommella reppuja, mutta asia oli jonkin aikaa katkolla. Lopulta hänen aikansa ei riittänyt ompeluun, Niina kertoo.
Ensimmäinen Wompat-kantoreppu. Paneelin kuosi on Vallilan kangasta, nimeltään Katariina Suuri. - Halusin itselleni repun juuri tästä kankaasta. Tämä reppu oli meidän esikoisella luottoreppuna aika pitkään ja on vieläkin hyvässä iskussa, Niina muistelee lämmöllä.

Käsityöosuuskunta innostui lähtemään mukaan reppujen valmistukseen, ja osuuskunta valmisti noin kymmenen kappaleen erän Wompat-kantoreppuja. Osuuskunnan kanssa yhteistyössä syntyivät kaavat taaperokoon kantoreppuun. - Tässä vaiheessa alkuperäinen malli oli jo kokenut muutoksia, kuten esimerkiksi peppulaskokset, aiemmin ne olivat vain taitokset. Paneelin mallia myös levennettiin alhaalta tässä vaiheessa, Niina muistelee.

Osuuskunnan kautta Niina sai heidän tuntemansa ammattiompelijan yhteystiedot. Sama ompelija valmistaa yhä reppuja alihankintana. -Tässä vaiheessa yksi ompelija ei enää riittänyt, ja lähdin etsimään lisää ompelimoita, Niina kertoo.

Hän lähti etsimään Tampereelta ompelimoa, ja löysikin sellaisen. Yhteistyö ei kuitenkaan johtanut mihinkään. Niina alkoi pohtia oman ompelimon perustamista, kun alihankkijoita ei tuntunut löytyvän riittävästi. Hän löysi kaksi alihankkijaa Turusta, joista toinen ompelee vieläkin Liinalapselle.

Nykyään Liinalapsella on kaksi omaa ompelijaa toimitiloissaan Turussa. He ovat taitavia monitoiminaisia, jotka hoitavat mm. tilauksia ja tuotekuvauksia ompelun lisäksi.

Miten reppu sitten valmistetaan, ja kauanko siihen kuluu aikaa?

Repun ompeluun kuluu keskimäärin aikaa sen verran, että yhden päivän aikana valmistuu 2,5 reppua.
- Esimerkiksi 2 reppua sekä muita pienenpiä ompelutöitä, tarkentaa Niina.

Liinalapsi hankkii kaiken reppuihin tarvittavan suomalaisilta maahantuojilta.
Repun hinta saattaa kirpaista, mutta kotimainen ompelutyö sekä liinakankaan käyttö selittävät valmiin tuotteen hintaa.


Ompelija on juuri aloittanut kantorepun valmistuksen.
Haastattelupäivänä oli valmistumassa kantoreppuja sekä rengasliinoja. Kaikista neljästä kantoreppukoosta on useampia kappaleita valmiiksi leikattuna, jotta ompelutyö sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. - Asiakkaiden tarpeesta on syntynyt välikokoinen ja esikoulukokoinen reppu. Jos vaikka kannettava lähentelee vuoden ikää ja on pitkä, välikokoinen reppu saattaa olla vauvakokoista reppua parempi ratkaisu, jotta reppu ei jäisi pian pieneksi. Joku saattaa siirtyä suoraan vauvakokoisesta taaperokokoon, kaikkia kokoja ei siis tarvitse ottaa käyttöön. Erilaisia säätönyörejä repun säätämiseen on kokeiltu, mutta toistaiseksi vauvakoon reppu käännetyllä vyötäröllä sekä paneelin yläosan kiristyksellä on ollut toimivin ratkaisu pienen vauvan kanssa ilman erilllistä vauvatukea, Niina kertoo.

Soljet ostetaan suomalaiselta maahantuojalta, valmistusmaa Italia. Soljet täyttävät vaaditut turvallisuusertifikaatit.
Ompelija työssään.
Seuraavissa kuvissa näkyy useampi vaihe kantorepun valmistuksesta. Paneelin ja hupun kuosina Girasol Antiqua. Päivässä yksi ompelija pystyy valmistamaan 2,5 reppua.
Olkaimissa, vyötärön, sekä jalkojenalustoppauksissa käytetään suomalaista Ewona- merkkistä vanua. Sitä myy paikallinen myyjä, Muovikumi.
Puuvillatwill ostetaan suomalaiselta kangastukulta, mutta ei ole suomessa valmistettua. Sametti suomalaiselta toimittajalta, ja sametti on kudottu Saksassa.
Valmis reppu. Liinakankaat ovat Wompateissa suosituimpia. Tässä käytetty paneeliin ja huppuun Girasolin Antiqua-kuosia.   -Asiakkaan omasta kankaasta ommeltavan repun valmistukseen kuluu enemmän aikaa. koko reppua ei voida tehdä asiakkaan kankaasta, vaan ainoastaan ulkopuoli. Jokaisella Wompatilla on Liinalapsen kankaista tehty perusrakenne, jotta pystymme takaamaan repun kestävyyden ja turvallisuuden, Niina kertoo.
Kantoreppuihin käytettäviä kankaita.
Ompelijan työpiste.
Tällä hetkellä varastossa on hyvin Wompat-reppuja.

Liinalapsella on 49 jälleenmyyjää ulkomailla. Suomessa kaksi. Suurin osa jälleenmyyjistä on pieniä nettikauppoja, valtaosa niistä myy määrällisesti eniten Girasol- kantoliinoja. Osa jälleenmyyjistä myy myös Wompat-kantoreppuja. USA:ssa myymiseen liittyvissä asioissa Niina oli yhteydessä ELY- keskukseen.
Reppuja olisi kannattanut aloittaa myymään USA:ssa jo aiemmin, sillä nykyään on paljon muitakin liinakankaasta valmistettuja kantoreppuja markkinoilla. -Olimme siinä mielessä hieman myöhässä asian kanssa, Niina harmittelee.
Hollannissa Wompat- kantoreput ovat erittäin tykättyjä. - Väkilukuun verrattuna Hollannissa reppuja myydään yllättävän paljon, Niina kertoo.

Tulevaisuudessa suunnitelmissa käyttää reppujen paneelikankaina pääsääntöisesti Vanamo- kantoliinoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, jos jätät viestin vierailustasi :)